Lansarea serviciului de tip Barnahus la sudul Moldovei, tot mai aproape: A demarat programul de instruire specializată pentru profesioniști

36

Pe 17 iunie curent, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) a dat startul programului de instruire specializată intitulat „Asistența multidisciplinară a copiilor victime/martori ai infracțiunilor în contextul funcționării serviciului Barnahus” pentru specialiștii din zona de Sud a țării.

Primii specialiști din domeniul educației, asistenți sociali, experți medico-legali, polițiști, procurori și judecători care au începul programul de instruire sunt cei din raionul Leova, urmând să fie instruiți și specialiștii din Cimișlia, Basarabeasca, Cantemir, Cahul, Vulcănești, Taraclia, Comrat și Ceadîr-Lunga.

Programul este orientat spre consolidarea cunoștințelor și abilităților profesionale ale specialiștilor care interacționează cu copiii victime și martori ai infracțiunilor, îmbinând metoda experimentală cu cea teoretică, pentru a oferi participanților o înțelegere profundă și practică a abordării multidisciplinare.

Formatorii programului sunt Liliana Grosu, psiholog, și Diana Țeberneac, juristă, ambele cu o experiență vastă de interacțiune cu copii victime/martori ai infracțiunilor în calitate de intervievatori.

Ca parte integrantă a programului este prezentarea serviciului de tip Barnahus, facilitată de Carolina Bagrin, coordonatoarea programului justiție prietenoasă copilului în cadrul CNPAC, fost manager al Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord.

„Acest program de instruire nu este doar o oportunitate de dezvoltare profesională, ci și un pas important spre crearea unui sistem de justiție mai prietenos copiilor. Am convingerea că acest program de instruire este esențial pentru toți specialiștii care interacționează cu copiii victime și martori ai infracțiunilor.

Experiența mea în cadrul Barnahus Nord mi-a arătat importanța unei abordări multidisciplinare și colaborative în tratarea acestor cazuri. Programul pune accent mare pe colaborarea eficientă între specialiști din diferite domenii, ceea ce este esențial pentru o abordare holistică și coordonată a cazurilor copiilor victime/martori ai infracțiunilor.

Prin participarea la acest program, specialiștii se vor cunoaște între ei, se vor consolida ca echipă și vor învăța să lucreze împreună într-un mod integrat, în interesul superior al copilului”, a specificat Carolina Bagrin.

Respectivele sesiuni de instruire au loc în contextul pregătirii lansării serviciului de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Sud (Centrul de tip Barnahus), un serviciu dedicat sprijinirii copiilor victime și martori ai infracțiunilor.

Activitatea este realizată în cadrul proiectului Servicii mai bune pentru copii în contact cu sistemul de justiție, părinți și adolescente”, implementat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului Față de Copii (CNPAC) în parteneriat cu UNICEF cu suportul financiar al Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Republicii Federale prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare.

Citește și: Vor lucra mai conștient cu copiii victime/martori ai violenței: Circa 90 de specialiști de la sudul țării, în vizită la primul centru de tip Barnahus din Moldova

Centrul regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Barnahus Nord este un serviciu de specializare înaltă, instituit de către Guvernul Republicii Moldova, la 27 decembrie 2019, prin adoptarea Hotărârii nr. 708, pentru a acorda copiilor victime/martori ai infracțiunilor asistență psihologică, juridică, medicală și socială, sub același acoperiș, prin intervenții imediate, coordonate și profesioniste.

Primul Centru de tip Barnahus a fost instituit, în 2022, în mun. Bălți, de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS). Funcționalitatea acestuia este asigurată de către CNPAC, în baza unui contract de prestări servicii. Centrul deservește următoarele unități administrativ-teritoriale: Briceni, Ocnița, Soroca, Dondușeni, Edineţ, Drochia, Rîşcani, Glodeni, Făleşti, Sîngerei, Floreşti şi mun. Bălți.

Citește și: Pe parcursul anului 2023, în cadrul Centrului regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord au fost asistați 227 copii și 151 adulți