Un grup de 12 procurori din raioanele din Briceni, Ocnița, Dondușeni, Edineți, Drochia, Rîșcani, Glodeni, Fălești, Sângerei, Florești şi municipiul Bălți au participat, în data de 18 noiembrie 2022, la o ședință de lucru la Centrului regional de asistență integrate a copiilor victime /martori ai infracțiunilor Nord.
Activitatea a avut drept scop consolidarea mecanismului de cooperare a angajaților Centrului cu profesioniștii din diferite domenii pentru asigurarea unui răspuns prompt, profesionist și eficient situației copiilor victime/martori ai infracțiunilor în procesul de colectare a probelor în cauzele penale.
Pe parcursul activității, participanții au pus în discuție problemele/impedimentele constate în accesarea serviciilor de tip Barnahus de la începutul activității acestuia. Totodată, profesioniștii au punctat cazurile de bună practică care au contribuit la colectarea rapidă a probelor concludente fără a retraumatiza sau victimiza copilul. În final, participanții au lansat propuneri privind eficientizarea cooperării profesioniștilor în vederea respectării interesului superior al copilului în procesul de urmărire penală.
Ședința a debutat cu un cuvânt de salut din partea Danielei Sîmboteanu, președinta CNPAC și a fost moderată de către Carolina Bagrin, managera Centrului regional de asistență integrate a copiilor victime martori ai infracțiunilor și Mariana Gornea, Serviciul protecție drepturi copii, Procuratura Generală.
Evenimentul a fost organizat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii, în parteneriat cu Procuratura Generală şi face parte din activitățile proiectului „Răspunsul multidisciplinar la cazurile de violență față de copii”, finanțat de World Childhood Foundation.