Provocările cooperării intersectoriale, discutate în cadrul celei de-a doua ședințe a Comitetului de Coordonare a Centrului regional de asistență a copiilor victime/martori ai infracțiunilor

14

Pe 9 iulie curent a avut loc cea de-a doua ședință a Comitetului de Coordonare privind cooperarea intersectorială și abordarea integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor. Convocată la inițiativa Ministrului muncii și protecției sociale, scopul ședinței a fost examinarea și evaluarea activității Centrului de asistență integrată din regiunea de Nord a republicii.

La ședință au participat membrii Comitetului de Coordonare, reprezentanții Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), care este prestatorul serviciilor din cadrul Centrului de asistență integrată, Nord, precum și reprezentanții UNICEF Moldova, partener de dezvoltare și promotor al serviciului în cauză.

„Acest serviciu nu trebuie privit exclusiv ca o responsabilitate a Ministerului Muncii și Protecției Sociale sau a prestatorilor de servicii implicați, ci ca un angajament colectiv.

Este esențial ca discuțiile pe care le purtăm să genereze soluții concrete și o abordare integrată, care va maximiza impactul pozitiv și va asigura că nevoile copiilor sunt îndeplinite în mod eficient și sustenabil”, a subliniat Daniela Sîmboteanu, președinta CNPAC, în cadrul prezentării rezultatelor pentru anul 2023 și a provocărilor din primele 6 luni ale anului curent.

Discuțiile au evidențiat necesitatea unor acțiuni imediate pentru a aborda aceste provocări și pentru a asigura copiilor victime și martori ai infracțiunilor asistență unitară, profesionistă, într-un mediu prietenos.

De menționat este faptul că volumul solicitărilor de asistenţă specializată în cadrul primului Centru regional de asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor Nord este în continuă creștere. Astfel,  pe parcursul anului 2023 au fost asistați 227 de copii și 151 adulți, iar în primele șase luni ale anului 2024 – deja 145 de copii și 160 de adulți.

Prima ședință a Comitetului de Coordonare privind cooperarea intersectorială și abordarea integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor s-a desfășurat pe 13 mai 2023. Atunci a fost prezentat și raportul pentru primul an de activitate.

Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii a fost acreditat, la 14 decembrie 2023, în calitate de prestator de serviciu social cu specializare înaltă – Serviciu privind asistență integrată a copiilor victime/martori ai infracțiunilor. Acreditarea a fost eliberată pentru o perioadă de 5 ani și confirmă că CNPAC îndeplinește și respectă standardele minime stabilite de Hotărârea Guvernului nr. 708/2019.